Skip to content Skip to footer

Inghetata Artizanala

INGHETATA ESTE O MAGIE

Înghețata este magie pentru că reunește contrariile pentru a oferi un produs gustos, sănătos și hrănitor, bun în toate anotimpurile.

Înghețata este magie pentru că:

-se serveste in mod normal la o temperatura intre -12 si -13 grade, temperatura la care aproape toate alimentele ar fi solide ca gheata, in timp ce inghetata ramane moale si cremoasa;

– combină ingrediente care în mod normal se resping unele pe altele, precum grăsimile și apa, în timp ce aceste elemente sunt amestecate armonios în înghețată;

– combina ingrediente pe care nu obisnuim sa le asociem precum menta cu lime, piersica cu busuioc, caise cu ghimbir  si multe alte ingrediente care sunt folosite pentru a face inghetata de gourmet, o inghetata cu arome captivante si stimulatoare;

– este realizata cu pasiune si cu dorinta de a oferi mereu combinatii noi si diferite, capabile sa intrige si sa satisfaca fiecare client.

CE ESTE GELATO

A explica ce este înghețata ar necesita mai mult spațiu decât ceea ce este disponibil în această mică broșură.

Cu toate acestea, este important să spunem că ceea ce numim înghețată se compune din două familii diferite, care nu trebuie confundate și care sunt:

– inghetata pe baza de lapte (inghetata propriu-zisa sau creme);

-înghețate pe bază de apă (sorbetto-sorbeturi).

Înghețatele pe bază de lapte combină laptele, smântâna, zaharurile și ingredientele aromatizante precum ouăle, fisticul, migdalele, alunele, ciocolata și altele;

Înghețatele pe bază de apă combină apa cu zaharuri și ingrediente aromatizante precum fructe, cacao sau altele.

Diferența dintre cele două familii este, prin urmare, că primul grup conține întotdeauna lapte și derivații săi, în timp ce cel din urmă NU conține lapte și derivați din lapte.

Se vorbește mult despre înghețata vegană. Înghețatele vegane au existat dintotdeauna (primele înghețate din istorie au fost sorbeturi) și poartă numele de SORBET.

Apoi a apărut industria și marketingul pentru a crea mitul înghețatei vegane care a existat de fapt întotdeauna.

Oricum noi folosim termenul comun de INGHETATA

CUM SĂ FACEȚI O BUNA INGHETATA ARTIZANALA NATURALA

Pentru a face o inghetata buna este mai intai necesar sa se identifice furnizorii de materii prime care trebuie sa fie materii prime de calitate si in forma lor naturala.

Prin urmare, laptele trebuie să fie lapte și nu lapte liofilizat; ouăle trebuie să fie ouă și nu ouă pudră; ciocolata trebuie sa fie ciocolata si nu pudra de cacao; vanilia trebuie sa fie vanilie si nu vanilina, fructele trebuie sa fie fructe si nu pulbere aromatizata liofilizata si asa mai departe. Identificarea ingredientelor depinde de calitatea înghețatei pe care doriți să o oferiți. Cu cât calitatea materiilor prime utilizate este mai inalta, cu atât calitatea produsului finit obţinut este mai inalta.

Al doilea pas este definirea rețetelor pentru fiecare aromă individuală. Retetele pot fi diferite datorita combinatiei diferite de materii prime care alcatuiesc produsul finit, insa trebuie sa respecte parametrii esentiali care sa permita produsului finit (inghetata) sa mentina un grad adecvat de catifelare si cremozitate la temperatura de vanzare care este – 11/-13 grade.

Al treilea pas este combinarea materiilor prime conform retetei pentru a crea inghetata lichida (la  temperatura camerei).

Al patrulea pas este introducerea înghețatei lichide în mașini speciale (numite mantecatoare-niste congelatoare speciale) care o transformă prin amestecare la rece în înghețată care, în mod normal, pentru a-și menține caracteristicile, trebuie să fie imediat răcită la temperatura de -35 de grade cel puțin o oră.

Unele înghețate (nu sorbeturi), înainte de a fi amestecate si inghetate in mantecator, trebuie sa fie si  pasteurizate pentru ca produsul să fie igienic și potrivit pentru consum. Pentru aceasta se pot folosi mașini specifice numite pasteurizatoare (sau masini combine).

CUM SE FACE DE FAPT O INGHETATA COMUNA, PE CARE PE CARE O NUMIM IMPROPRIU  ARTIZANALA.

Există o modalitate simplă de a face înghețată numită impropriu „artizanala” și anume de a folosi preparate liofilizate din industrie sau francize, îmbogățite întotdeauna cu amelioratori de consistența înghețatei sau amelioratori de gust (mono și digliceride ale acizilor grași, arome, coloranți) pentru a face producția produsului finit mai simplă și care sa aiba un termen de valabilitate mult extins În acest caz, așa-numitul „artizan” cumpără pungi cu pudre de înghețată a căror rețetă este definită de industrie sau de francizat și pe care NU le cunoaște, adaugă apă sau lapte conform instrucțiunilor de pe eticheta ambalajului și apoi pune lichidul obtinut in mantecator/congelatorul discontinuu, urmand intotdeauna instructiunile producatorului de pulberi de inghetata si folosind ciclurile prestabilite ale masiniii.

Ar fi ca și cum ai spune că, cine pregătește budinca de caramel acasă folosind pliculețele cumpărate de la supermarket, este un artizan sau un chef in bucătărie pur și simplu pentru că, la praful budincii, adaugă apă sau lapte urmând instrucțiunile de pe ambalaj.

Produsul finit poate fi cu siguranță plăcut, dar „artizanull” nu va putea niciodată să-l modifice sau nu va putea niciodată să varieze produsul finit în funcție de gusturile proprii sau ale clienților. Poate doar sa schimbe eventual furnizorul de preparate industriale sau francizatul. Și asta pentru că cei care oferă clienților acest tip de înghețată, în realitate, nu oferă propria înghețată ci înghețata industriei care furnizează preparatele fără să știe CE este în produsul lor.

Înghețata noastră este în schimb făcută de noi, de la A la Z, de la alegerea materiilor prime la rețetă, de la rețetă la congelare și nu conține niciun potențator de gust (arome, potențiatori de aromă, coloranți de fructe liofilizate sau altele) sau consistență (mono și digliceride ale acizilor grași, lizină, stabilizatori și nu numai). Știm exact ce conține înghețata noastră și putem oferi în fiecare zi o înghețată cu o nouă aromă.

Noi alegem materiile prime, noi creăm rețetele, noi știm ce facem și încercăm să oferim clientului un produs natural și cu adevărat artizanal.

PROPUNE SI TU O AROMA

Dacă aveți o sugestie pentru o posibilă înghețată, scrieți mai jos o scurtă descriere a ceea ce doriți să gustați. O data pe luna vom face ceea ce ni se va parea cea mai buna reteta dintre cele propuse si ii vom da numele celui care a sugerat